Τηλέφωνο: +357 23 816 300 Email: info@agianapa.org.cy

Η γύρω περιοχή

gyro perioxiΟι πόλεις και τα χωρία γύρω απο την Αγία Νάπα προσθέτουν μοναδική ομορφιά στο τοπίο της περιοχής.

Το ήπιο κλίμα και το εύφορο έδαφος έχουν συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη της γεωργίας της περιοχής. Τα κυριότερα προϊόντα των χωριών είναι πατάτες, ντομάτες, αγγούρια, φρέσκα λαχανικά, πεπόνια, καρπούζια και φασόλια.

Παντού, σ' ολόκληρη την ύπαιθρο, υπάρχουν εκατοντάδες φρέατα για αρδευτικούς σκοπούς. Φάρμες μεγάλες και μικρές προσδίδουν μια γοητεία στο φυσικό αυτό περιβάλλον.

Παραλίμνι - Πρωτάρας

Το Παραλίμνι με πληθυσμό 13 χιλιάδες κατοίκους είναι η μεγαλύτερη κωμόπολη στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου και βρίσκεται στο νοτιοανατολικό μέρος της Κύπρου. Η λέξη Παραλίμνι σημαίνει «συνοικισμός κοντά στη λίμνη».

Ιστορικά, το Παραλίμνι χτίστηκε στις ακτές μιας ρηχής λίμνης, έγιναν αποξηραντηκά έργα με αποτέλεσμα η λίμνη να εποξηρανθεί και χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα για γεωργικούς σκοπούς.

Το 15ο αιώνα μετακινήθηκε προς το εσωτερικό για να μην είναι ορατό στους πειρατές. Λέγεται ότι οι πρώτοι άνθρωποι που εγκαταστάθηκαν στο Παραλίμνι έφθασαν λίγο μετά την κατάληψη της γειτονικής πόλης Αμμοχώστου από τους Τούρκους το 1571. Ο πρώτος οικισμός ονομάστηκε Αγιος Δημήτριος και το μέρος αυτό φέρει ακόμα το όνομα μέχρι σήμερα.

Όχι μακριά από το Παραλίμνι σε μια τοποθεσία που είναι γνωστή με το όνομα Πρωτάρας, βρισκόταν η αρχαία πόλη - κράτος Λευκόλλα. Η πόλη διέθετε ένα μικρό ασφαλές λιμάνι όπου το 306 π.Χ. ο Αθηναίος Δημήτριος ο Πολιορκητής ζήτησε καταφύγιο και ανέμενε τον Πτολεμαίο, έναν από τους διαδόχους του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Στη μάχη που ακολούθησε, ο Πτολεμαίος ηττήθηκε και έφυγε στην Αίγυπτο, αφήνοντας στην Κύπρο για λίγο στα χέρια του Δημήτριου.

Οι πρώτοι κάτοικοι του Παραλιμνίου ήταν γεωργοί. Το Παραλίμνι έχει ένα πολύ ήπιο κλίμα που βοηθά στην παραγωγή πρώιμων λαχανικών και πατατών. Έχει όμορφες παραλίες και η πιο γνωστή στην περιοχή είναι το Fig Tree Bay στον Πρωτάρα.

Ο Πρωτάρας είναι μέρος του Παραλιμνίου και είναι γνωστός σαν «η περιοχή των ανεμόμυλων», μια ονομασία που υποδηλώνει μια έντονη νοσταλγία του παρελθόντος. Ο Πρωτάρας μαζί με την Αγία Νάπα θεωρούνται οι καλύτεροι τουριστικοί προορισμοί στην Κύπρο.

Σωτήρα

Με πληθυσμό 1,500 κατοίκων η Σωτήρα πήρε το όνομα της από μια εκκλησία που βρίσκεται στο κέντρο του χωριού και η οποία είναι αφιερωμένη στη Μεταμόρφωση του Ιησού Χριστού του Σωτήρα. Η εκκλησία έχει εξαίρετα δείγματα της ματά τον Κομνηνό τέχνης (13ος- 16ος αιώνας).

Κοντά στην ανατολική είσοδο του χωριού βρίσκεται η Εκκλησία του Αγίου Μάμα που κτίστηκε αρχικά το 12ο αιώνα και αργότερα ανοικοδομήθηκε το 16ο αιώνα. Οι σημερινές νωπογραφίες ανάγονται στο 16ο αιώνα. Περίπου δύο χιλιόμετρα δυτικά βρίσκεται η σταυρόσχημη Εκκλησία της Παναγίας της Χορκαδιώτισσας που ανάγεται στο 15ο αιώνα. Ο θόλος της έχει αναστηλωθεί. Μια τρίτη εκκλησία που φέρει το όνομα του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται στην περιοχή. Είναι μια τρίκλιτη, συριακού τύπου Βασιλική των πρώτων χριστιανικών χρόνων. Στο χωριό Σωτήρα υπάρχει επίσης ένα μικρό Εκκλησιαστικό Μουσείο που αξίζει τον κόπου να επισκεφθείτε.

Ξυλοφάγου

Το χωριό αυτό, που κτίστηκε κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής κυριαρχίας, πήρε το όνομα του από τον πρώτο εκατασταθέντα που ονομαζόταν Ξεροφάγος (αυτός που τρώει ξηρή τροφή). Κατά τους Βυζαντινούς χρόνους, όταν η περιοχή δεν ήταν κατοικημένη κτίστηκαν εκεί διάφορα μοναστήρια. Σήμερα, μόνο τα ονόματα τους παραμένουν. Ο Ευστάθιος και η Αγία Βαρβάρα είναι ίσως τα δύο σημαντικότερα ονόματα.

Λιοπέτρι

Το όνομα του χωριού οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν πέτρες στο Λιοπέτρι. Η μεσαιωνική εκκλησία της Παναγίας παρουσιάζει ενδιαφέρον, ενώ πιστεύεται ότι η Εκκλησία του Αγίου Ανδρόνικου κτίστηκε το 15ο αιώνα. Έχει οκτάγωνο θόλο και υπολείμματα των τοιχογραφιών του είναι ακόμη ορατά στην αψίδα.

Ο «ποταμός» του Λιοπετρίου είναι ένα γραφικό αλιευτικό καταφύγιο. Εκεί κοντά βρίσκονται τα ερείπια ενετικού παρατηρητηρίου. Ο Γάλλος ποιητής Αρθουρ Ριμπώ εργάστηκε στην περιοχή αυτή στη δεκαετία του 1880. Η παραδοσιακή τέχνη της καλαθοπλεκτικής ασκείται ακόμα στο Λιοπέτρι.

Φρέναρος

Πήρε το όνομα του από τους Λουζινιανούς μοναχούς που ζούσαν στην Παναγία των Χορτανίων, ένα μοναστήρι εκεί κοντά και ονομαζόταν Φρεμενόρ. όπως αναφέρει ο Νέαρχος Κληρίδης στο βιβλίο του «Χωριά και πόλεις της Κύπρου» οι μοναχοί δεν μπορούσαν να συντηρηθούν και το 1468 αποτάθηκαν στον Ιάκωβο το Λουζινιανό, Βασιλέα της Κύπρου, που τους έδωσε ένα σεβαστό ποσό χρημάτων. Το χωριό Φρέναρος έχει τις δικές του μικρές βυζαντινές εκκλησίες. Δύο απ' αυτές, ο Αγιος Ανδρόνικος και ο Αρχάγγελος Μιχαήλ ανάγονται στο 12ο αιώνα. Στην Εκκλησία της Αγίας Μαρίνας υπάρχουν μερικές ενδιαφέρουσες νωπογραφίες.

Δερύνεια

Είναι ένα χωριό κοντά στην Αμμόχωστο. Αρχικά το χωριό ονομαζόταν Γενίνια, όμως οι άνθρωποι στις καθημερινές τους συνομιλίες το μετέτρεψαν σε Δερύνεια. Ιστορικά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα έποικοι που έφθασαν από την Δερύνεια στην Κύπρο μετά τον Τρωικό πόλεμο να Ίδρυσαν συνοικισμό, στον οποίο έδωσαν το όνομα της γενέτειρας τους πόλης.

Στο χωριό υπάρχουν τρεις εκκλησίες, που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για εκείνους που εκτιμούν τη Βυζαντινή τέχνη. Η 15ου αιώνα εκκλησία της Αγίας Μαρίνας της Παναγιάς, μια εκκλησία αφιερωμένη στην Αγία Μητέρα που έχει μερικές εικόνες του 17ου αιώνα, ενώ κοντά στο κέντρο του χωριού βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, μια μικρή Μεσαιωνική εκκλησία. Επίσης στη Δερύνεια υπάρχει ένα πολύ ενδιαφέρον Μουσείο Λαϊκής Τέχνης.

Social Sharing

© All rights reserved. Powered by Technomart.

Αρχική